Eksamen i digital markedsføring

Vurdering av bedriftsnettstedet OsloDeco.no.

I dette innlegget skal jeg foreta en vurdering av bedrifts-nettstedet til entreprenørselskapet OsloDeco. Dette er en del av eksamensbesvarelsen min i faget Digital Markedsføring, som jeg tar via Høyskolen Kristiania – Nettstudier.

Kriteriene jeg velger å bruke, tar utgangspunkt i kriteriene som nettstedet eHandel.com benytter seg av ved vurdering av et nettsted. Jeg kommer til å gi hvert av kriteriene et terningkast fra 1 til 6, hvor 1 er dårligst og 6 er best. Kriteriene er som følger:

 • Førsteinntrykk/design
 • Synlighet
 • Brukervennlighet
 • Kjøpsprosess
 • Teknologi/hastighet
 • Kundetilfredshet
 • Trygghet
 • Kunde-kommunikasjon
 • Priser, utmerkelser og artikler
 • Konsept og strategi

Men først, hva er OsloDeco?

OsloDeco er er et magasin og butikk innenfor interiør – på nett. Det Oslo-baserte selskapet er et entreprenør-foretak som ble startet i november 2016 av fire kvinner med bransje-erfaring. Det som jeg synes er spennende med dette selskapet er at det beveger seg i grenseland mellom magasin, butikk og blogg. Nettstedet fokuserer nemlig på styling-serier og og annen visuell inspirasjon i form av bilder, det holder seg til korte innlegg/artikler rundt temaet interiør, og det fører kunden trygt mot kjernen av bedriften; nemlig nettbutikken.

Selskapets inspirasjon

Man kan få inspirasjon på utallige blogger eller fra andre sosiale medier på nett, men ofte er det vanskelig å få tak i de spesifikke produktene som blir vist. Motsatt er det også mange nettbutikker som tilbyr alskens produkter, men man blir ikke særlig inspirert av å tråle side opp og side ned gjennom kategorier som «stuebord» eller lignende. OsloDeco  gir den samme følelsen man får når man kjøper et inspirerende magasin, eller før når man mottok spennende kataloger i posten for den saks skyld, og alt er så delikat stylet sammen at man får lyst til å kjøpe alt man ser. I kombinasjon med at man ved et enkelt klikk her kan kjøpe nettopp disse produktene man ser i denne inspirasjons-portofolien, må vel være oppskriften på suksess.

Førsteinntrykk/design

Et godt førsteinntrykk er viktig i de fleste situasjoner i livet, og ens bedrifts-nettsted er intet unntak. På en god nettside bør du i løpet av kort tid:

 • Forstå at du har kommet til riktig sted.
 • Forstå hva du kan gjøre der.
 • Forstå hvorfor du skal gjøre det der og ikke et annet sted.

Slik ser fremsiden til OsloDeco ut:

Fremsiden til gründerselskapet www.OsloDeco.no.

Det første som slår meg er at dette er en kul og trendy side, hvor jeg liker alt fra den gode kvaliteten på bildene, farge-sammensetningene, oversiktelige kategori-bokser på topplinjen, og logo fremhevet øverst. Lekkert, ukomplisert og skandinavisk stilrent. Det er mange «call to action» som trigger meg til å bli på siden og trykke meg innpå de forskjellige kategoriene.

Litt uoversiktelig med det samme

Det er likevel ett lite minus med siden. Jeg blir litt forvirret når jeg står på hovedsiden og scroller meg lengre ned. Nå kommer det en blanding av produktbilder som det står «ny» på (som et klistremerke på selve bildet), inpirasjons-artikler, deretter kommer tekstiler og flere produktbilder. Da tenker jeg, er dette alle produktene? Hvorfor viser de dem blandet fra sine kategorier på fremsiden, når jeg likevel kan gå inn på kategorier for å se dem? Hva er disse artiklene, er de de samme som jeg vil finne under kategori nettmagasin? Hva er tekstiler, går ikke de under produkter? Det tar ikke lang tid før jeg får oversikten over siden, og skjønner at ja, man finner alle bilder i hver sin kategori-boks øverst på siden, men i tillegg er noen lagt til på fremsiden som ekstra promotering. Jeg vurderer førsteinntrykk og design på OsloDeco.no som tidsriktig, bra og trendy – om enn litt forvirrende.

Terningkast: 5

Synlighet

Synlighet går ut på hvor lett det er å finne bedriften på nett, uten at man direkte søker den opp via nettadresse. Søker jeg opp ordet «interiør shop» i Google, får jeg opp mange gode nettbutikker innen interiør – men ikke OsloDeco. Etter å ha sett gjennom de første 10 sidene i søket uten hell, prøver jeg et nytt søk. «Interiør Oslo». På den sjette søkesiden dukker det opp link til en artikkel Kreativtforum.no har skrevet om OsloDeco, men ellers er det ingenting som kommer opp før jeg gir meg på tiende side. Deretter prøver jeg søk på ordene «interiør» og «interiør nettbutikk». Nada. Jeg ser igjennom de første ti sidene i begge søk.

Skjermbilde av første søkeside på Google med søkeord «interiør nettbutikk».

SEO + SEM = Suksess

Om man dukker opp senere enn første søkeside, har kunden allerede fått tak i det de vil ha (pluss litt mer) på tre-fire andre nettbutikker. I et marked så fullpakket som nettmarkedet for «contemporary» interiør i Norge, tør jeg å strekke meg til å si at det er en meget avgjørende faktor for salg hvordan man rangeres i søk. Man bør dukke opp på første søkeside, helst innen topp tre søk på hvilken som helst ord-kombinasjon som inneholder ordet interiør. Å ikke dukke opp innen de 10 første sidene vil si at man ikke har gjort sin SEO (optimalisering av innhold) eller SEM (betalt annonsering) godt nok. Selskapet har derimot nærmere 5000 følgere på Instagram og nærmere 1500 følgere på Facebook. Dermed kan det se ut som om foretaket hittil har fokusert på synlighet via sosiale medier i sine 2 første måneder (husk at dette er et ungt selskap), og må nok ha planer om å komme tilbake til en sterkere synlighet i nettsøk ved snareste anledning.

Terningkast: 2

Brukervennlighet

Brukervennlighet tar for seg forhold som hvor godt kategorisert nettsiden er, navigering og mulighet for søkefunksjon på siden. Med det vil jeg påstå at siden til OsloDeco absolutt er brukervennlig.

Call to Action

Som nevnt i et tidligere avsnitt, så har man små «call to action»-bokser på topplinjen, som viser de forskjellige kategoriene siden består av. Dette er «nyheter», «møbler», «interiør», «belysning» og «barn» på venstre side for midt-logoen, og «merker», «nettmagasin», «søk», «logg inn» og «handlekurv» på høyre side. Om man holder pilen over kategoriene, kan man velge blant flere underkategorier (av dem som har det). Man kan også enkelt bruke søkefunksjonen om man vet nøyaktig hva man er ute etter.

Oppsett

Foreløpig er det ikke altfor mange produkter å velge mellom, og heller ikke altfor mange artikler å lese. Dette er nok fordi selskapet er relativt nytt, og jeg tar derfor utgangspunkt i struktur og oppsett. Etterhvert når det kommer mer volum innen alle kategorier, tror jeg oppsettet av siden er smart for å forhindre «kaos». Kategoriene øverst funker bra når man vil systematisk gå igjennom hele eller spesifikke deler av innholdet, og være sikker på at man ikke har gått glipp av noe. Personlig liker jeg godt at oppsettet er strukturert, enkelt og rent på toppen av siden.

Mobilvennlig

Bruker man mobil istedenfor datamaskin til å sjekke ut OsloDeco.no, er oppsettet gjort mobil-vennlig og funker like bra som om man brukte datamaskin.

Terningkast: 6

Kjøpsprosess

Selve kjøpsprosessen er en viktig faktor for å få til tilfredsstillende volum salg. Statistikk fra Klarna viser til at hele 85-90% av de som handler på nett har avsluttet en kjøpsprosess før den er fullført. Dette kan være p.g.a. høye fraktkostnader, tekniske problemer eller manglende betalings-metoder (http://frankjorgen.no/?cat=3). Dermed forstår man at prosessen bør være enkel og ukomplisert.

Enkelt og greit

Hos OsloDecoNår klikker man enkelt på produktet man ønsker å kjøpe. Da kommer man inn på en ny side hvor man får et større bilde av produktet, litt informasjon om det, og man velger hvor mange man vil kjøpe. Man får også se leverings-informasjon. Jeg må også tilføye at man kan se prisene på alle produkter i nettbutikken når man «browser» uten å klikke seg inn på hvert enkelt – og dette er positivt. Etter å ha trykket på «legg i handlekurv», kommer man til siden for betaling. Der fyller man ut kontakt-informasjon samt betalings-metode (man kan velge mellom kort og faktura) og utfører kjøpet. Enkelt og greit.

Kjøpsprosessen er lettvint og enkel hos OsloDeco.

Terningkast: 6

Teknologi/hastighet

Fremsiden til OsloDeco tar 6,6 sekunder å laste fullstendig i følge webpagetest.org, mens neste side tar 2,7 sekunder å laste. Dette er nok ikke helt optimalt, og hastighet ved lasting av side er med på å avgjøre hvor Google plasserer siden i organiske søk. Som nevnt under avsnittet for synlighet, så vi at siden ikke rangerte bra som organisk søk (ei heller er den annonsert), dermed kan hastighet ved lasting antas å være en av kriteriene som må forbedres for å oppnå en bedre plassering i organisk søk.

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights gir OsloDeco 79/100 på vurdering av optimalisering av deres side på mobil, mens siden på datamaskin vurderes til 89/100. Dette er relativt positivt, men det er fire punkter Google foreslår å forbedre. Disse kan ses på bildene under og er:

-Optimaliser bilder

-Eliminer gjengivelses-blokkering av JavaScript og CSS i innhold som er synlig på nettsiden

-Prioriter synlig innhold

-Tilpass nettleser-bufring

Google PageSpeed Insights’ vurdering av web-siden til OsloDeco på mobil og datamaskin.

Google PageSpeed Insights tilbyr forslag for hvordan disse forbedringene kan utføres, og jeg anbefaler derfor OsloDeco å ta en titt på det.

Terningkast: 4+

Kundetilfredshet

Nå er ikke kundetilfredshet så enkelt å vurdere i en ung bedrift. Det ligger ikke ute omtaler direkte fra kunder på nettstedet, og det tror jeg heller ikke det kommer til å gjøre senere da dette nok ikke er en del av bedriftens strategi og image. Ut i fra at det selges kjente merkevarer, det er en enkel kjøpsprosess og kort levering (de fleste produkter sendes fra lager 2-3 dager etter bestilling), tror jeg bedriften vil komme til å oppleve en god kundetilfredshet.

Trygghet

Trygghet for kunde er naturligvis en viktig faktor ved netthandel. Dette dreier seg rundt sikre betalingsmetoder, at personopplysninger blir ivaretatt og  behandlet på riktig måte, at man følger lovbestemmelsene innenfor hva gjelder retur- angre- og reklamasjonsrett og at man stiller med god support/kundeservice. Scroller man helt ned på nettstedet til OsloDeco, ser man dette:

Nederst på nettsiden til OsloDeco finner man viktig og praktisk informasjon vedrørende kjøp.

Etter å ha lest kjapt gjennom de forskjellige feltene, vil jeg si at jeg hadde følt meg trygg å utføre kjøp på dette nettstedet. Lovbestemmelser er godt forklart og ivaretatt, det er god informasjon om hvordan man kan kontakte support, informasjon om frakt og hvordan betaling (evt. tilbakebetaling) foregår er godt utdypet. Om jeg skal sette fingeren på noe her, så må det være at det ikke finnes et telefon-nummer man kan ringe for support. Her er det bare en e-mail adresse, og det kan være et lite minus.

Terningkast: 6-

Kundekommunikasjon

Kundekommunikasjon på en netthandel er svært viktig da relasjon mellom selger og kunde av naturlige årsaker er mer begrenset enn i en vanlig butikk. Man må fokusere på å hele tiden nå ut til kunde med oppdateringer og nyheter fra bedriften. Som kjent for mange innen markedsføring, er nyhetsbrev i form av e-post ofte den mest effektive måten å generere besøk, klikk og kjøp på. Her gjør OsloDeco en god jobb ved at de tilbyr bruker enkelt å legge igjen sin e-post adresse, og dermed er registrert for nyhetsbrev. Det eneste minuset er at man må scrolle helt ned på siden for å se denne muligheten. Dette kunne med fordel ha blitt lagt til toppmenyen.

Sosiale Media

Det neste punktet under kundekommunikasjon som bør være inntakt, er sosiale media.

Instagram

Under avsnittet for synlighet nevnte jeg at OsloDeco’s instagram har nærmere 5000 følgere (4877 pr. dags dato) . Det man kan legge til her er at selskapet har bare 113 poster (konto opprettet i november 2016), men likevel grovt regnet et gjennomsnitt på 200 likes pr. bilde. Dette er en særdeles god start. I tillegg ser man at følgerne består av blant annet av bloggere(/profesjonelle promotører med mellom 10.000-100.000 instagram-følgere) som Camilla Pihl, Annabel Rosendahl, Caroline Skjelbred og så videre, noe som absolutt er positivt i markedsførings-øyemed.

Instagram-kontoen til OsloDeco.

Facebook

Facebook-siden til bedriften har 1479 likes og circa like mange følgere. Dette kunne nok ha vært bedre. Fra starten i november har det vært jevn posting ut året, men det har ikke generert mer en i gjennomsnitt 20 likes pr. post. I dag er det 10 dager siden siste posting, så her må det mer bilder til, og mindre innlegg. Det er viktig å poste lite og ofte, slik at man holder seg i potensielle kunders underbevissthet. Det kan være slitsomt for brukere å lese en artikkel hver gang noe blir publisert, de ønsker gjerne ikke å legge så mye tid i det. Derfor burde OsloDeco kontinuerlig poste mer bilder på Facebook, gjerne bare i form av inspirasjon. Den enkleste løsningen er nok å duplisere innholdet fra Instagram i en periode.

Facebook-siden til OsloDeco.

Flere sosiale media og anbefalinger

OsloDeco er omtalt ca. 30 ganger på Pinterest og 4 ganger på LinkedIn uten at de har konto på noen av nettverkene. På Twitter finnes det en konto som heter @oslodeco, men denne har ingen følgere og jeg mistenker at denne ikke er relatert til OsloDeco AS. Alt i alt gjør OsloDeco en god jobb med kundekommunikasjon. Videre vil jeg anbefale at de  ser nærmere på muligheter innen lenkebygging, affiliates og bannermarkedsføring. Dette kan man lese om her på min blogg under «digital markedsføring».

Terningkast: 5+

Priser, utmerkelser og artikler

Naturligvis har det ikke vanket noen priser/utmerkelser til OsloDeco ennå i og med at selskapet er relativt nytt. De har derimot blitt omtalt med egne artikler på MinMote.no, på eHandel.com og på Kreativtforum.no i forbindelse med oppstart. En omtale i Dagens Næringsliv’s lørdagsmagasin kunne vært et godt valg som neste omtaler og for å nå ut til et bredere publikum.

Terningkast: 5

Konsept og strategi

Konseptet til OsloDeco er å samle både inspirasjon og handel på et og samme sted. Selv sier eierne dette om idéen:

«Når man vil ha inspirasjon på motefronten har du utallige steder å henvende deg, men vi opplevde at det var plass til en aktør til innen interiør, og vi hadde lyst til å skape det universet. Jeg tror det er mange som kan kjenne seg igjen i å bli inspirert av interiørblader, men fra inspirasjon til innkjøp er veien lang. Derfor har vi forkortet den prosessen og gjort det hele mer tilgjengelig».

(www.minmote.no)

Differensiering

Esset på hånden til OsloDeco er med andre ord at de differensierer seg fra andre aktører og konkurrenter i bransjen ved at de tilbyr to goder på samme sted (inspirasjon og handel). Denne differensieringen vil være en avgjørende faktor i et godt utnyttet marked som netthandel innen interiør er. At man andre steder kan få inspirasjon i form av bilder eller tekst, men deretter må gjøre eksterne søk for å lete etter produktene på diverse netthandler, er et gap som gjerne kan lukkes. Det håper jeg OsloDeco vil ha suksess med. Strategien deres kan gjerne være litt mer aggressiv med hensyn til synlighet og markedsføring, da spesielt med tanke på nettstedets SEO og SEM for å dukke opp innen topp tre treff i Google ved søk på interiør.

Terningkast: 5-

/Kristi

Kilder:

https://developers.google.com/speed/pagespeed/

www.annelirutefjord.no

www.ehandel.com

www.frankjorgen.no

www.heidi-bordier.no

www.kreativtforum.no

http://www.minmote.no/#!/artikkel/23860280/nyoppstartede-oslodeco-vil-utfordre-interioer-norge

www.webpagetest.org

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.