Innholdsmarkedsføring

En kort innføring

Fenomenet

Innholdsmarkedsføring har blitt mer og mer hyppig tatt i bruk i Norge de seneste årene. Bruken av denne markedsføringsstrategien kan i USA dokumenteres helt tilbake til 1700-tallet. Den blomstret imidlertid for alvor opp i takt med økningen av sosiale medier fra slutten av 2000-tallet. I denne bloggposten vil jeg se litt nærmere på hva innholdsmarkedsføring egentlig er, og hvordan det fungerer.

Definisjon

«Innholdsmarkedsføring (på engelsk content marketing) er en markedsføringsteknikk som går ut på å produsere og spre innhold som er av interesse for personer som bedriften definerer som potensielle kunder».

Tanken er altså ikke å skape et behov hos forbruker, snarere å dekke et allerede eksisterende behov. Forbruker søker en løsning på dette behovet som har oppstått, og gjør søk på nett. Det er her innholdsmarkedsføring dukker opp. Se for deg at dette er det første steget i en inbound markedføringsstrategi. Se figuren under.

I praksis

Innholdsmarkedsføring betegnes ofte som en type journalistikk hvor selve innholdet er sponset eller betalt for. Til tross for dette, fremstår det ikke som klassisk annonsering. Derimot kan det sammenlignes med redaksjonelt innhold. Selve formidlingen kan utarte seg for eksempel som blogginnlegg, videoer, guider eller som artikler i tradisjonelle og sosiale medier – for å nevne noen. Dessuten foregår innholdsmarkedsføring i eide kanaler, dvs. på din egen eller bedriftens egen webside, blogg, epost, sosiale medier etc.

Et eksempel

Bloggen til Isabella Löwengrip kan være et eksempel på dette. En personlig blogg skaper her skriftlig og visuelt innhold som engasjerer leserne. Dermed konverteres de gjerne på et senere tidspunkt til å bli kunder av produktene som Löwengrip selger (fra andre landingssider). Bloggen fungerer som en inspirasjons- og informasjonskilde hvis rolle er å tiltrekke seg og engasjere publikum.

Vær likevel varsom

Et viktig punkt å merke seg er at det er viktig med tydelig merking av annonsering slik at kunder ikke forveksler innholdsmarkedsføring med ren journalistikk. Vær varsom-plakaten, samt bloggplakaten, må respekteres og ivaretas.

Konklusjon

Innholdsmarkedsføring produserer og publiserer kontinuerlig autentisk og relevant innhold i eide kanaler. Dette uten å vise til direkte salgsfremmende budskap. Målet er å skape gode og langvarige kunderelasjoner. Disse vil på sikt føre til avkastning for bedriften i form av økt kundeengasjement og målbar forretningsverdi.

/Kristi

Kilder

Heggernes, Tarjei Alvær, Digital Forretningsforståelse, 2018, s 192

https://en.wikipedia.org/wiki/Content_marketing

https://no.wikipedia.org/wiki/Innholdsmarkedsf%C3%B8ring#cite_note-1

Vær Varsom-plakaten

Oppdatert versjon av bloggplakaten

Hva er eide, betalte og fortjente flater?

https://www.webfx.com/content-marketing-vs-inbound-marketing.html
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.